KREATÍV ÖTLETHÁZ: Törökbálinti Cora Áruház tel: 06-23-331-340

Íróka

Ha a tavasz már megérkezett, és közeleg a Húsvét itt az ideje, hogy felelevenítsük a tojásfestés hagyományos módját az írókázást.

 

Szükséges kellékek:
- 1db tojás
- teamécses
- íróka
- méhviasz
- tojásfesték (kék és piros)
- ecet
- drót
- 30 cm szatén szalag (5-6mm széles)

 

1. Tojás elõkészítése
A tojást alaposan megmossuk. Két lyukat készítünk (hegyes késsel vagy ollóval), mellyen keresztül kifújjuk a tojás tartalmát. Kiöblítjük a belsejét.

 

2. Minta készítés

A mécses lángjánál vízszintesen tartva megmelegítjük az íróka fejét, majd többször belenyomjuk a méhviaszba és ismét visszamelegítjük az írókánkat.
Máris írhatunk a tojásra. Készíthetünk egyedi motívumokat és használhatunk elõre készített mintákat. Az általunk ajánlott minták különbözõ tájegységek jellegzetes motívumait tartalmazzák. Minden motívumnak jelentése van.. A 7 fogú gereblye segít elûzni az ördögöt, a búza a termékenységet, míg a szõlõfürt a bõ termést szimbolizálja. Minták megtekinthetõk és letölthetõk .

3. Festés

 
A festéket 3dl vízben felfõzzük, megvárjuk míg kihûl . 1 teáskanál 20%-os ecettel megsavanyítjuk. Az elõrajzolt tojást csipetnyi méhviasszal légmentesen lezárjuk. Az ecettel zsírtalanított tojást megforgatjuk a festõlében

 

4. Szárítás, fényesítés

 
A megfestett tojást nedvszívó textilen szárítsuk meg. A méhviasz eltávolításához gáztûzhely lángjánál egy pillantra melegítsük meg a tojás felületét és gyorsan töröljük át tiszta száraz ronggyal. A kész tojásunk felülete fényesebb lesz, ha egy kis olajos vattával átkenjük.  
5. Utolsó simítások

Végül kivesszük a méhviasz dugókat. A szalagot félbehajtva végére csomót teszünk. A közepére ráerõsítjük a drótot. Majd a drót segítségével áthúzzuk a szalagot a tojás alsó része felöl indulva

Már kész is vagyunk, jöhetnek a locsolók.

 

6. Figyelem !!

 
A gyerekeket soha ne hagyjuk egyedül írókázni. Mindig felnõtt irányítsa a feladatot!!

Az itt bemutatott technikához minden alapanyagot megtalál webáruházunkban: www.bolthely.hu/kreativotlethaz

 

 

Vissza